fredag den 12. april 2013

Apples censur - igen igen

Som jeg har skrevet om et par gange før ("Hvad nu hvis Apple var fra Kina?" og "Nu med iPad: Jeg er blevet bekræftet på godt og ondt..."), så er jeg ikke ubetinget tilhænger af Apples økosystem bygget op omkring iPhone, iPad og iOS. Nu er der så endnu et aktuelt eksempel på Apples benhårde styring af deres økosystem, der ikke efterlader meget spillerum for innovative udviklere, der nemt kommer til at udfordre Apples regler, med en hård konsekvens til følge.

I denne artikel fra FierceMobileContent (på engelsk) beskrives det, hvordan en relativt populær app - AppGratis - er blevet forbudt og slettet på App Store uden varsel og uden at give udviklerne en mulighed for at rette op på de forhold, der generer Apple. AppGratis tilbyder, ifølge udvikleren, en klart bedre måde for brugere at finde nye apps af interesse for dem end Apples App Store tilbyder. Desuden giver AppGratis brugerne en form for rabatkuponer og begge disse forhold støder imod et sæt regler, som Apple har stillet op.

Og Apples regler favoriserer Apples indtjening, så ethvert initiativ, der truer Apples indtjening, vil blive forbudt med en revision af reglerne for apps i App Store. Og disse regler ser ud til at kunne blive revideret uden varsel og gældende med øjeblikkelig virkning.

Man kan prøve at forestille sig en parallel til Apples styring af økosystemet med udgangspunkt i det danske vejnet. Hvis regeringen pludselig vedtager, at der med øjeblikkelig virkning kun må køre to-hjulede køretøjer på vejene, da slitage (og dermed vedligeholdelsesomkostningerne) stiger jo flere hjul, der rører vejen, så ville de fleste nok lige kigge en ekstra gang om det var den 1. april. Men når Apple gør noget lignende, så siger man: "Nå ja, men sådan er det jo..." eller noget i den retning.

I ovennævnte eksempel kan man jo bare skifte til en cykel eller motorcykel, hvis man vil spille med på regelændringerne eller man kan begynde at flyve eller gå ved siden af vejen, hvis man ikke kan lide reglerne og vil protestere ved ikke at bruge vejene mere. På samme måde som man jo bare kan smide sin iPhone ud og købe en Android eller Windows Phone, hvis man ikke kan lide Apples regler - men folk er ligeglade, ser det ud til, og vi fortsætter med at købe iPhones og iPads i stor stil...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar