torsdag den 3. januar 2013

Facebook, vores Dronning, planlægning og TLDR

Der er siden Dronningens Nytårstale skrevet en del om hendes omtale af facebook og faren for, at unge mennesker lever et overfladisk liv primært på facebook (eller lignende sociale medier) og i mere eller mindre stort omfang glemmer, at der er en verden udenfor facebook. Det var vist nogenlunde det, Dronningen mente.

Som mange siden har hævdet, så er problemet nok ikke, at unge mennesker pynter på virkeligheden eller lever et overfladisk liv på facebook. Jeg er for så vidt enig, men jeg kan godt have andre bekymringer om facebook, dog ikke kun møntet på unge mennesker.

Det virker som om, mange danskere søger mod facebook mange timer hver dag. Det kan være for at føre lange, dybe chat-samtaler med såkaldte venner på facebook, men i mange tilfælde er det nok mere overfladiske aktiviteter som at læse, hvad andre foretager sig af mere eller mindre ligegyldige ting lige nu eller spille nogle af de utallige reklamefinansierede spil, der findes på facebook. Problemet, efter min mening, opstår, når disse overfladiske aktiviteter bliver prioriteret højere end dagligdags gøremål - aftensmaden bliver altså ikke lavet på facebook og facebook får ikke skovlet sne væk fra fortovet, for nu bare at tage et par eksempler.

Indtoget af facebook minder mig meget om dengang i slutningen af 1990'erne, hvor mobiltelefoner begyndte at blive hvermandseje. Dette betød, at mange holdt op med at planlægge som man havde gjort før i tiden, da man jo bare kan ringe og aftale noget. Hvor mange planlægger f.eks. hvor man skal mødes, hvis man bliver væk for hinanden under en tur i Zoo? Nej vel, man ringer jo bare til hinanden...

Facebook tager dette et skridt videre, idet mange mennesker nu kan kommunikere sammen og planlægge og lave ændringer med kort varsel - teenage-sønnens Nytårsfest blev f.eks. planlagt få dage før Nytårsaften og der var hyppige ændringer næsten helt op til festen skulle begynde - det ville ikke i samme grad være muligt uden et medie som facebook. Hvorvidt det er en ønskelig udvikling, kan man så altid diskutere - efter min mening kan det nu ikke skade at kunne planlægge lidt i stedet for at klare alting ad hoc.

Hvad facebook og den generelle udvikling med nyhedsstrømme fra internettet dog gør i form af at skabe overfladiskhed, er at vænne folk til, at indhold ikke må være mere end et par linier, ellers er det for langt til, at man gider læse det. Der findes ligefrem et moderne internetudtryk for dette: TLDR - Too Long, Didn't Read. Det at fordybe sig i en tekst og overveje den dybere mening med noget, er efter min mening noget som færre og færre danskere gør - jeg antager også, at ganske få læser dette indlæg helt til enden, da det af mange vil bliver kategoriseret som TLDR...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar