søndag den 20. januar 2013

Reklamefinansieret fundament i IT-Danmark

Som lederen i det seneste nummer af Ingeniøren berører, så er et fundamentalt element i IT-Danmarks strategi for offentlige tjenester bygget op omkring brugen af NemID. NemID bliver samtidigt også brugt af banker og mange andre private institutioner, hvoraf en stor del vist er baseret på et lovkrav om at bruge NemID, så vidt jeg lige ved.

Det største problem i dette er, at NemID grundlæggende benytter Java for at fungere på en computer. Java er udviklet af Oracle, men Oracle har ikke nogen kontraktlig forpligtelse til at holde Java opdateret og sikkert, hvilket i princippet svarer lidt til, hvis man lovgav om, at alle offentlige og private institutioner i Danmark skal benytte en internetudbyder, der har adresse i Algeriet og ikke vil give garanti for oppetider på deres service. Desuden må man ikke benytte en alternativ sekundær udbyder som sikkerhed. Den var der vist ikke mange, der ville hoppe på...

Men IT-Danmark er tilsyneladende hoppet på den. Ikke at Oracle direkte kan sammenlignes med en internetudbyder i Algeriet, men princippet er det samme.

Udover ovenstående teknikalitet, der kun er en teknikalitet indtil Oracle ikke gider vedligeholde Java mere, så hører det absolut med til historien, at Oracle stiller Java gratis til rådighed. Men som bekendt er der ikke noget, der rigtigt er gratis, så Oracle prøver at narre folk, der installerer eller opdaterer Java, til også at installere en såkaldt toolbar (eller værktøjslinie), der hedder ask.com, som Oracle så kan tjene en smule på. Denne toolbar ask.com er bedst kendt som en kilde til spam (ja, det er nu et dansk ord, se her), dvs. at det er et absolut uønsket værktøj for langt størstedelen af brugerne af Java. Dette problem, dog i form af Adobe, har AGR Consult også skrevet om.


Så et af fundamenterne i IT-Danmark er faktisk reklamefinansieret. Og der er lovgivet om det. Og det er et monopol. Et reklamefinansieret monopol - det ser man ikke hver dag...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar