fredag den 22. marts 2013

Den femte statsmagt

De fleste danskere er klar over, at der findes tre statsmagter i et samfund som vores: Den lovgivende, den dømmende og den udøvende magt. Mange accepterer også, at der igennem årtier har været en uofficiel fjerde statsmagt i form af pressen.

Men nu er der så tilsyneladende kommet en femte statsmagt, nemlig brugere af de sociale medier, her eksemplificeret ved Facebook. Sociale medier som Facebook bruges af utroligt mange mennesker og bliver i stigende grad brugt som gabestok og til at dømme folk offentligt. Facebook er stort set ucensureret og umodereret og alle kan i princippet skrive, hvad de har lyst til inklusiv fordømmelser baseret på uverificeret information, der tilsyneladende bliver mere og mere rigtigt efterhånden som flere og flere "synes godt om" dette.

Og mange støtter ganske ukritisk op om tilsyneladende sandfærdige historier, der dog nemt kan være fabrikerede til formålet eller med et skjult formål i sigte. Dette er f.eks. set i hundelovsdebatten i de sidste måneder, hvor man nemt får mistanke om, at nogle af billederne og historierne er fabrikerede med henblik på at vække sympati mere end hensyntagen til sandfærdighed og hvad der er rigtigt og forkert.

Og jeg har set eksempler på angreb på en virksomhed, hvor personen, der følte sig forkert behandlet af virksomheden, har fået spredt sit negative budskab til tusindvis af personer. Virksomheden har givet et faktuelt modsvar på anklagerne, men dette drukner i de mange sympati-tilkendegivelser baseret på de følelsesladede billeder og beskrivelsen, som personen har bygget historien op omkring. Så det tyder på, at jo flere "venner" man har, jo mere magt har man og denne magt kan bruges til at ødelægge virksomheders omdømme - eller enkeltpersoners omdømme for den sags skyld - uden af disse har en reel mulighed for at forsvare sig og uden at "beviserne" bliver verificeret.

Jeg opfordrer alle til at udvise sund fornuft i brugen af sociale medier og ikke blindt tro på alt, hvad der skrives - heller ikke, hvis det skrevne ledsages af et "bevis" i form af et foto.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar