mandag den 19. november 2012

Hvad nu hvis Apple var fra Kina?

Den seneste tids omtale af problemerne med at få nogle bøger af Peter Øvig Knudsen godkendt til salg i Apples iBookstore (se f.eks. denne artikel fra Berlingske) fik mig til at tænke over, om det er rimeligt, at vi er underlagt en sådan censur fra en amerikansk virksomhed?

Med Apples relativt store markedsandel indenfor håndholdt underholdningselektronik - jeg undskylder på forhånd, hvis det udtryk støder nogen - er der potentiale for, at størstedelen af verdens e-bøger i nærmeste fremtid sælges via Apple. Og det vel at mærke kun bøger, der opfylder amerikanske standarder for, hvad der er acceptabelt.

Hvorfor skal vi i Danmark finde os i at være underlagt amerikansk censur? Det ville svare til, at udsendelser produceret for DR (Danmarks Radio, hvis nogen skulle have glemt, hvad det står for...) skulle igennem en amerikansk godkendelsesproces, før det kunne vises på en DR-kanal. Er det rimeligt? Vi kunne da i hvert fald godt glemme alt om nøgenscener og bandeord i "Broen" og så ville "Broen" ligesom ikke være det samme, vel? (Kim Bodnia uden bandeord er vel lidt ligesom "Top Gear" uden Jeremy Clarkson - det virker ikke rigtigt...)

Og hvad nu hvis Apple tilfældigvis var et kinesisk foretagende? Skulle vi så finde os i at være underlagt kinesisk censur? Apple bliver nødt til at tage et mere multikulturelt syn på deres censureringsproces og tilpasse censuren til de enkelte markeder, hvor materialet sælges - den nuværende "take it or leave it"-attitude er ikke holdbar i længden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar